понедельник, 5 декабря 2016 г.

Публикация в газете "Чорноморські новини": АКТУАЛЬНО, ОБ’ЄКТИВНО І МОТИВАЦІЙНО


Із жовтня 2013-го в нашій країні діє чотирирічний проект USAID «Муніципальна енергетична реформа в Україні», бюджет якого складає 16,5 мільйона доларів США. Недавно він розпочав співпрацю і з Одещиною. Новими його партнерами стали Одеса, Балта, Білгород-Дністровський, Болград, Ізмаїл, Рені, Чорноморськ та Южне. У рамках проекту муніципалітети цих міст отримають фахову допомогу в плануванні, управлінні та фінансуванні розвитку власної діяльності у сфері підвищення енергоефективності та сприяння використанню чистої енергії.
У листопаді команда проекту розпочала серію дводенних тренінгів для журналістів «ЗМІ про енергоефективність: компетентно, об’єктивно, мотиваційно». Експерти під керівництвом Віри Ілляш запропонували медійникам поговорити про альтернативні джерела енергії та перспективи заміщення ними природного газу, а також розібратися в основних аспектах запровадження енергоефективних заходів у багатоквартирних будинках і більше дізнатися про принципи пасивного будинку. На прикладах реальних статей та сюжетів експерти показали важливість створення мотиваційних текстів, а також необхідність завжди пам’ятати про компетентність та об’єктивність журналіста і роз’яснювальну функцію ЗМІ.
Виступ Руслана Тормосова «Перехід на альтернативні джерела енергії (АДЕ) — вимога часу. Якими є перспективи заміщення природного газу АДЕ?» був насичений великою кількістю цікавої інформації. Зокрема, ми дізналися, що для термомодернізації всіх багато-квартирних будівель у країні потрібно понад 830 мільярдів гривень. А поки що за програмою держенергоефективності виділяється лише півтора — два мільярди на рік. Відтак сподіватися на швидкий прогрес у цьому напрямку за державні кошти не можна.
Для зменшення газової залежності України потрібно діяти у трьох напрямках: енергоефективність (50% усієї енергії витрачається нераціонально), використання альтернативних джерел енергії та розвиток власного видобутку викопних видів палива й інших природних енергоресурсів. Сьогодні світова ціна на природний газ перебуває на мінімальному рівні за останні десятиліття. Сподіватися, що така ціна втримається ще багато часу, в жодному разі не можна. Експерти прогнозують, що до 2030 року вона зросте в кілька разів. Тому вже зараз життєво необхідно готуватися до такого становища й забезпечувати енергетичну незалежність країни.
Експерт Віктор Білько говорив про стан і проблеми ефективного використання енергоресурсів на рівні територіальної громади. Зокрема, розповів, що з травня 2015 року розпочато програму державної підтримки фізичних осіб та ОСББ для впровадження енергоефективних заходів. За цією програмою можна придбати в кредит й отримати компенсацію (30% — для індивідуальних будинків, квартир; 40% — для ОСББ, ЖБК) на утеплення фасадів, горищ та фундаментів, модернізацію систем освітлення, встановлення енергозберігаючих вікон, засобів обліку теплової енергії та води, теплових насосів, сонячних колекторів, заміну радіаторів опалення тощо. Наразі щотижня укладається 2 — 3 тисячі таких договорів між фізичними особами і банками. Вже виплачено 2,5 мільярда гривень компенсації. Опитування тисячі родин дало такі відповіді: 94% відчули позитивні зміни, 65% досягли економії енергоресурсів та зменшили витрати на комунальні послуги, 84% по-ліпшили комфортність житла.
Учасники тренінгу відвідали одеську школу, де активно впроваджуються новітні енергоефективні технології.
Наступного дня журналісти, об’єднавшись у «міні-редакції», на основі отриманої напередодні інформації готували актуальні, об’єктивні та мотиваційні статті з цієї проблематики.

Володимир БОГАТИРЬОВ.

Комментариев нет:

Отправить комментарий