понедельник, 12 декабря 2016 г.

Бизнес-форум в Одессе

Подробный репортаж на http://buziness-odessa.blogspot.com/2016/12/blog-post.html



Чи є надія на те, що українським підприємцям стане простіше робити успішний бізнес в Україні та в Одесі?
8 грудня в Одесі відбувся бізнес-форум насамперед для малого та середнього бізнесу. Цей захід є етапом в реалізації ініціативи Українського союзу промисловців і підприємців (УСПП)  "Україна - країна підприємців" щодо створення в країні одного мільйона робочих місць через кредитування малого бізнесу. ПриватБанк – партнер УСПП в проведенні бізнес-форуму. Нажаль,  чимало місць в концерт-холі “Одеса” залишилися вільними, що свідчить про недостатнє рекламування заходу. Тим паче, що зацівкавлених в таких послугах, які були надані на заході, дуже багато.
Учасники бізнес-форуму разом з представниками влади та запрошеними експертами шукали відповідь на нагальне питання, чи є надія на те, що українським підприємцям стане простіше робити успішний бізнес в Україні та в Одесі?  Ведучий відразу загострив проблему, кажучи, що менше одного відсотку українців вважаюсь себе середнім класом. За чверть століття ринкових перетворень це неймовірно мало. Змінити цю статистику може лише наявний малий та середній бізнес та ті люди, які почнуть власну справу та зроблять її успішною.  
Перші нотки оптимізму пролунали з вуст голови обласної ради Анатолія Ігоревича Урбанського. По-перше, він пообіцяв, що обласна рада буде робити все можливе, щоб дрібний та середній бізнес процвітав. Для цього є фінансова база, яку створила децентралізаційна реформа. Істотно зросли бюджети усіх рівнів – сільських,  міських  та обласної рад. Бюджет розвитку Одеської області, з якого можна витрачати кошти на різні програми, в тому числі на стимулювання малого та середнього бізнесу, зріс у 2,2 рази й досяг рівня близько 650 млн. грн. В наступному році обласна рада буде виступати гарантом перед банками для отримання кредитів саме середнього і малого бізнесу. Головним критерієм буде створення нових робочих місць. Саме це є головною проблемою в регіоні. Тому в усіх 26 районах області будуть проводитися відповідні тренінги для підприємців. На всю цю програму буде передбачено близько 10 млн.грн. Наприкінці року обласна рада буде  погашати підприємцю за кожне створене робоче місце близько 30 тис.грн..  А максимальний кредит, який він зможе отримати, буде 300 тис. грн. під 28,5 річних. Таким чином, якщо підприємець зможе створити два робочих місця, цього вже буде достатньо для обслуговування отриманого кредиту.
Павло Володимирович Вугельман, заступник одеського  міського голови з питань діяльності виконавчих органів влади, розповів про нову інвестиційну модель розвитку Одеси, яка складається з пятьох «Т»: транспорт, туризм, технології, торгівля, траст (довіра). На ці напрямки діяльності звертається увага й підприємців.  В запровадження інформаційних технологій в розвиток всіх сфер в Одесі приймає участь більш ніж 300 ІТ-компаній та ІТ-кластер, який пропонує багато ініціатив. Для підтримки підприємництва в 2016 році була створена муниціпальна програма з обсягом фінансування близько 300 тис. грн. В наступному році планується значно підвищити бюджет цієї програми. На проекти, які будуть створювати мешканці міста, в бюджеті-2017, прийнятому  грудня, закладено 150 млн грн.  
Олена Анатоліївна Яколіна, директор Южного регіонального управління ще додала позитивної інформації. ПриватБанк започаткував програму КУБ (країна успішного бізнесу) для розвитку підприємництва в Україні.
Козій Сергій Олександрович, голова правління регіонального відділення УСПП у Одеській області, побажав підприємцям вчитися користуватися підтримкою програм Європейського Союзу, в тому числі  можливостями програми «Горизонт 2020».
Директор Одеського обласного центру зайнятості Сергій Володимирович Гаценко запросив усіх бажаючих на профдіагностику та запевнив учасників форуму, що будуть запропоновані короткострокові курси щодо розвитку підприємницької справи.
Ще більш оптимізму додали віступи молодих підприємців, які розповіли про свіій шлях до успіху.  
Висновок: в наступному році будуть реалізовуватися заходи, щоб  робити успішний бізнес стало простіше.

Комментариев нет:

Отправить комментарий